Zelenina

Význam zeleniny ve výživě člověka

Zeleninou rozumíme jedlé části rostlin, většinou jednoleté či dvouleté, které se používají buď čerstvé, nebo různě kuchyňsky upravené.

Zeleninu rozdělujeme podle:
- používané části rostliny
- na košťálovou, kořenovou, listovou, luskovou, plodovou, cibulovou, stonkovou, kořeninovou
- způsobu výroby - rychlenou (skleníkovou, pařeništní) a polní
- délky vegetační doby
- ranou, poloranou, letní, pozdní

Zelenina od Zelik

Zelenina má vysokou biologickou hodnotu a nízkou energetickou hodnotu. Vysoká biologická hodnota je ovlivněna obsahem vitamínů (C, provitamín A, B 1,2,6, K).
Obsahuje 75 -95% vody a také mnoho minerálních látek - draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, vápník, mangan a silic ( některé mají schopnost ničit bakterie př. česneková).
Zelenina dále obsahuje bílkoviny, sacharidy (škrob, vlákninu, cukry). Dále obsahuje enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny a další látky. Vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu. Tepelná úprava a dlouhodobé nevhodné skladování snižují biologickou hodnotu.

K zeleninám s vysokou roční spotřebou patří mrkev. Odborníci na racionální výživu zdůrazňují, že by člověk měl denně konzumovat 350g zeleniny, což v celoročním úhrnu představuje 130kg. Toto množství je konzumováno v řadě států a v některých státech, jako je Itálie, Řecko, Španělsko, Turecko vysoce překračováno. V České republice došlo od roku 1989 rovněž k výraznému zvýšení konzumu ze 66kg na současných 83kg. Zásluhu na tom má rozšíření sortimentu a dostatek druhově pestré a čerstvé zeleniny i v zimním období. Zásobování trhu v tomto období je důsledkem zlepšujícího se skladování zeleniny našich producentů a zvláště dovozem ze států s podmínkami, které vyhovují polní produkci zeleniny s krátkou skladovací dobou.

Nemůžeme opomenout ani léčivé účinky některých zelenin, jako např. antiarteriosklerotické působení červené salátové řepy, česneku, artyčoku, baktericidní účinky česneku, křenu, cibule, diuretické účinky petržele, celeru, vodního melounu , účinky přítomné celulózy na střevní peristaltiku aj.

 

Novinky a Aktuality
Co se děje ve firmě Zelik s.r.o.

19.09.2017

Hokaido

 

 

Svůj název dostala tato dýně podle japonského ostrova Hokkaidó, kde se pěstuje na sopečné půdě. Má mnohem menší velikost než dýně běžně pěstované u nás. Její barva je od sytě žluto-oranžové až po tmavě zelenou, s tvrdou oranžovou dužinou. Má sladkou chuť a řadu vitaminů a minerálů. Mezi hlavní patří vitaminy skupiny B, vitamin C, E a betakaroten. Betakaroten je pro nás nepostradatelný, protože je součástí zrakového pigmentu, zlepšuje vidění za šera a je prevencí šerosleposti. Je důležitý pro správný vývoj buněk sliznic a kostí, zneškodňuje nebezpečné volné radikály. Je důležitý pro zdravý vzhled pokožky a správnou činnost pohlavních žláz, zpomaluje proces stárnutí. Vitaminy skupiny B mají velmi příznivý vliv na afty, ekzémy, padání vlasů a únavu. Jsou lékem na hlísty a roupy, pánům pomáhají při potížích s prostatou. Vitamin C je silný antioxidant, posiluje imunitní systém a obranyschopnost, má protizánětlivé účinky, stimuluje tvorbu pojivových tkání, kostí a zubů. 

Z minerálních látek je v dýni hokaido obsažen hlavně draslík, který stojí za správnou funkcí kardiovaskulárního a nervového systému, hořčík, jež chrání tělo před stresem, zlepšuje usínání a je cenný pro stavbu nervových buněk. Nechybí zde ani železo, které je nedílnou součástí červených krvinek, hraje velkou roli v našem imunitním systému a je přínosem pro svalovou soustavu.

Velmi cenná jsou také dýňová semínka, proto je po vydlabání dužniny nevyhazujte, ale zkonzumuje je (nejprve je oloupejte). Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi. Chrání nás před osteoporózou, artritidou, ledvinovým kameny, zlepšují spánek a depresivní stavy. Obsahují také kvalitní bílkovinu. 

Dýně hokaido mají slupku, která velmi snadno při vaření změkne, proto se nemusí loupat. Dýně snese velmi dlouhé uskladňování, pokud je držíte na chladných a suchých místech, může vydržet až do jarních měsíců.

 

 

04.12.2016

Nové objednávkové tel.číslo!

601 392 713

 

Co o nás říkají

picture "Jsem pravidelným odběratelem čerstvé zeleniny do své provozovny a mohu jenom doporučit."

od: Pavla Veselá, Praha

O nás

Hlavní náplní naší práce je rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny pro restaurace, školní jídelny, školky, nemocnice, výrobny a veškerá ostatní stravovací zařízení.