Ovoce

Ovoce – zdroj zdraví

Ovoce od Zelik

V racionální výživě člověka má nenahraditelnou úlohu.
Podle statistických údajů je však současná spotřeba ovoce u nás nedostatečná a řadíme se tak na 17. místo na světě, což se odráží i na nepříznivém zdravotním stavu našeho obyvatelstva.

Ovoce obsahuje látky důležité pro výživu. Jejich předností je nízká energetická hodnota. Přitom obsahují látky potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin.

Podstatnou část tvoří voda (70 – 95 %). Kromě vody obsahuje organické kyseliny (citrónovou, jablečnou, vinnou), sacharidy (glukózu, fruktózu, sacharózu), dusíkaté látky, vlákninu (celulózu), pektinové látky, minerální látky, vitamíny, flavonoidy, antioxidanty, rostlinné pigmenty, enzymy, látky aromatické a chuťové. Mnohé z nich jsou rozpustné ve vodě a tvoří ovocnou šťávu. Nejvíc draslíku mají meruňky, vápníku a hořčíku jahody a maliny, železa jablka, hrušky a černý rybíz.

Zdravotní význam ovoce.

Nejčastěji se zdůrazňuje obsah vitamínu C. Řídí mnohé chemické procesy, posiluje imunitní systém a celkově povzbuzuje organismus. Velmi bohaté na vitamín C jsou šípky, černý rybíz, jahody, acerola, kiwi, černý bez, rakytník řešetlákový.

Důležitý význam mají i rostlinné pigmenty, jako je beta-karoten (provitamín A), známý svým výrazným protinádorovým účinkem. Nacházíme ho v červeném a oranžovo-žlutém ovoci (šípky, meruňky, broskve, mango, ananas). Antokyanidiny – voděrozpustné modré, fialové a červené pigmenty (jahody, maliny, třešně, černice, borůvky, grepy, černé rozinky), potlačují syntézu cholesterolu. Proto jmenované ovoce poskytuje ochranu i proti srdečním chorobám.

Draslík reguluje hospodaření s vodou a solí v organismu. Ztráta tělesných tekutin pocením se dá znovu vyrovnat konzumací většího množství ovoce a osvěžujících ovocných šťáv.

Zdravotní význam ovoce spočívá i v regulaci činnosti trávicího ústrojí, hlavně působením vlákniny, pektinových látek a některých organických kyselin. Doporučuji denně sníst minimálně jednu porci ovoce, samozřejmě v syrovém stavu.

Citrusové plody mají četné zdravotní přínosy. Představují dobrý zdroj dostupných sacharidů, obsahují významné množství dietní vlákniny a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Konzumace citrusů je výhodná u lidí, kteří jsou vysoce ohroženi nedostatečnou dietou a také může být přínosná pro ty, kteří se rádi přejídají a trpí obezitou, dále také u chronických onemocněních se vztahem k výživě jako jsou například cukrovka a srdeční onemocnění. Citrusy jsou například ideální složkou diety s nízkým obsahem tuků nebo sodíku.Mnoho dietetiků a zdravotnických odborníků učí o propojení diety a zdraví, z čehož vyplývá význam konzumace vyvážené a pestré stravy.

Během několika posledních let je kladen důraz na zvýšený příjem ovoce a zeleniny pro celou skladbu populace včetně malých dětí, adolescentů, dospělých i starých lidí. Citrusové plody by měly být součástí dobře vyvážené zdravé stravy. Nejenom, že poskytují esenciální nutriční faktory, ale také chrání organismus proti nemocem.

 

Novinky a Aktuality
Co se děje ve firmě Zelik s.r.o.

19.09.2017

Hokaido

 

 

Svůj název dostala tato dýně podle japonského ostrova Hokkaidó, kde se pěstuje na sopečné půdě. Má mnohem menší velikost než dýně běžně pěstované u nás. Její barva je od sytě žluto-oranžové až po tmavě zelenou, s tvrdou oranžovou dužinou. Má sladkou chuť a řadu vitaminů a minerálů. Mezi hlavní patří vitaminy skupiny B, vitamin C, E a betakaroten. Betakaroten je pro nás nepostradatelný, protože je součástí zrakového pigmentu, zlepšuje vidění za šera a je prevencí šerosleposti. Je důležitý pro správný vývoj buněk sliznic a kostí, zneškodňuje nebezpečné volné radikály. Je důležitý pro zdravý vzhled pokožky a správnou činnost pohlavních žláz, zpomaluje proces stárnutí. Vitaminy skupiny B mají velmi příznivý vliv na afty, ekzémy, padání vlasů a únavu. Jsou lékem na hlísty a roupy, pánům pomáhají při potížích s prostatou. Vitamin C je silný antioxidant, posiluje imunitní systém a obranyschopnost, má protizánětlivé účinky, stimuluje tvorbu pojivových tkání, kostí a zubů. 

Z minerálních látek je v dýni hokaido obsažen hlavně draslík, který stojí za správnou funkcí kardiovaskulárního a nervového systému, hořčík, jež chrání tělo před stresem, zlepšuje usínání a je cenný pro stavbu nervových buněk. Nechybí zde ani železo, které je nedílnou součástí červených krvinek, hraje velkou roli v našem imunitním systému a je přínosem pro svalovou soustavu.

Velmi cenná jsou také dýňová semínka, proto je po vydlabání dužniny nevyhazujte, ale zkonzumuje je (nejprve je oloupejte). Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi. Chrání nás před osteoporózou, artritidou, ledvinovým kameny, zlepšují spánek a depresivní stavy. Obsahují také kvalitní bílkovinu. 

Dýně hokaido mají slupku, která velmi snadno při vaření změkne, proto se nemusí loupat. Dýně snese velmi dlouhé uskladňování, pokud je držíte na chladných a suchých místech, může vydržet až do jarních měsíců.

 

 

04.12.2016

Nové objednávkové tel.číslo!

601 392 713

 

Co o nás říkají

picture "Jsem pravidelným odběratelem čerstvé zeleniny do své provozovny a mohu jenom doporučit."

od: Pavla Veselá, Praha

O nás

Hlavní náplní naší práce je rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny pro restaurace, školní jídelny, školky, nemocnice, výrobny a veškerá ostatní stravovací zařízení.