Brambory

Brambory patří k nejvšestrannějším potravinám

Brambory

Dají se připravit na mnoho chutných a zdravých způsobů.

Brambory obsahují téměř všechny minerály a stopové prvky. Naleznete v nich draslík (odvodňuje tělo při nemocech srdce a ledvin, vyplavuje škodliviny), vápník a fosfor (součást kostní tkáně), zinek (pro tvorbu hormonů), niacin, kyselinu listovou (pro krvetvorbu a nervy), ale tím výčet nekončí. Brambory mají značné množství hořčíku, železa, mědi, kobaltu, fluóru, vitaminů skupiny B, kyselinu pantotenovou, vitamin C.

Posilují srdce a krevní oběh, regulují hospodaření vodou v těle, posilují svaly a tkáně, odstraňují zácpu, snižují krevní tlak. Nezralé zelené části brambor obsahují rostlinný jed glykoalkoloid, který se neničí ani vařením, proto příliš naklíčené nebo zelené brambory nekonzumujeme. Při vaření používáme co nejméně vody, aby nedocházelo ke ztrátě vitaminu C a minerálních látek.

Odrůdy brambor

Brambory

Kromě barvy dužniny, barvy slupky a také ranosti brambor přibyl v posledních letech pro výběr odrůd další podstatný parametr, a to varný typ, který udává vlastnosti hlíz po varu, a tím pádem i konzumní použitelnost brambor.

Varný typ A (označovaný zelenou barvou):
Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce „na loupačku“ a jako příloha.

Varný typ B (označovaný červenou barvou):
Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.

Varný typ C (označovaný modrou barvou):
Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky. Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ D, který je však určen pro průmyslové zpracování.

 

Novinky a Aktuality
Co se děje ve firmě Zelik s.r.o.

19.09.2017

Hokaido

 

 

Svůj název dostala tato dýně podle japonského ostrova Hokkaidó, kde se pěstuje na sopečné půdě. Má mnohem menší velikost než dýně běžně pěstované u nás. Její barva je od sytě žluto-oranžové až po tmavě zelenou, s tvrdou oranžovou dužinou. Má sladkou chuť a řadu vitaminů a minerálů. Mezi hlavní patří vitaminy skupiny B, vitamin C, E a betakaroten. Betakaroten je pro nás nepostradatelný, protože je součástí zrakového pigmentu, zlepšuje vidění za šera a je prevencí šerosleposti. Je důležitý pro správný vývoj buněk sliznic a kostí, zneškodňuje nebezpečné volné radikály. Je důležitý pro zdravý vzhled pokožky a správnou činnost pohlavních žláz, zpomaluje proces stárnutí. Vitaminy skupiny B mají velmi příznivý vliv na afty, ekzémy, padání vlasů a únavu. Jsou lékem na hlísty a roupy, pánům pomáhají při potížích s prostatou. Vitamin C je silný antioxidant, posiluje imunitní systém a obranyschopnost, má protizánětlivé účinky, stimuluje tvorbu pojivových tkání, kostí a zubů. 

Z minerálních látek je v dýni hokaido obsažen hlavně draslík, který stojí za správnou funkcí kardiovaskulárního a nervového systému, hořčík, jež chrání tělo před stresem, zlepšuje usínání a je cenný pro stavbu nervových buněk. Nechybí zde ani železo, které je nedílnou součástí červených krvinek, hraje velkou roli v našem imunitním systému a je přínosem pro svalovou soustavu.

Velmi cenná jsou také dýňová semínka, proto je po vydlabání dužniny nevyhazujte, ale zkonzumuje je (nejprve je oloupejte). Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi. Chrání nás před osteoporózou, artritidou, ledvinovým kameny, zlepšují spánek a depresivní stavy. Obsahují také kvalitní bílkovinu. 

Dýně hokaido mají slupku, která velmi snadno při vaření změkne, proto se nemusí loupat. Dýně snese velmi dlouhé uskladňování, pokud je držíte na chladných a suchých místech, může vydržet až do jarních měsíců.

 

 

04.12.2016

Nové objednávkové tel.číslo!

601 392 713

 

Co o nás říkají

picture "Jsem pravidelným odběratelem čerstvé zeleniny do své provozovny a mohu jenom doporučit."

od: Pavla Veselá, Praha

O nás

Hlavní náplní naší práce je rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny pro restaurace, školní jídelny, školky, nemocnice, výrobny a veškerá ostatní stravovací zařízení.